بررسی جامع زبان های برنامه نویسی | ویکی پلاس

معرفی زبان های برنامه نویسی

1402/12/7
ﺯﻣﺎﻥ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ: 9 دقیقه

دنیای رنگارنگ برنامه نویسی

برنامه نویسی، دریچه ای به دنیای خلق و نوآوری است. دریچه ای قدرتمند که با استفاده از آن می توان ایده ها را به واقعیت تبدیل کرد، مشکلات را حل نمود و زندگی را آسان تر ساخت. اما در این دنیای پهناور، زبان های برنامه نویسی گوناگونی وجود دارند که هر کدام ویژگی ها و کاربردهای منحصر به فرد خود را دارند. انتخاب زبان مناسب، گامی کلیدی در مسیر موفقیت هر برنامه نویسی است.

در این مقاله در ویکی پلاس، به بررسی انواع زبان های برنامه نویسی، کاربردها ، مزایا و معایب هر کدام می پردازیم.

دسته بندی کلی زبان های برنامه نویسی :

  • زبان های سطح بالا: این زبان ها به زبان انسان نزدیک تر هستند و خواندن و نوشتن آنها آسان تر است. از جمله این زبان ها می توان به پایتون، جاوا، جاوا اسکریپت و C++ اشاره کرد.
  • زبان های سطح پایین: این زبان ها به زبان ماشین نزدیک تر هستند و برای برنامه نویسی سخت افزار و سیستم های تعبیه شده مناسب هستند. از جمله این زبان ها می توان به زبان C و اسمبلی( که اکثر دانشجویان رشته کامپیوتر از این درس فراری هستندJ ) اشاره کرد.

زبان های برنامه نویسی بر اساس نوع اجرا :

  • زبان های کامپایل شده : این زبان های برنامه نویسی ابتدا به کد ماشین تبدیل می شوند و سپس اجرا میشوند. از جمله این زبان ها می توان به زبان C++، جاوا و C# اشاره کرد.
  • زبان های مفسری: این زبان ها خط به خط توسط مفسر اجرا می شوند. از جمله این زبان ها می توان به پایتون، جاوا اسکریپت و PHP اشاره کرد.

بررسی زبان های برنامه نویسی بر اساس کاربرد:

  • زبان های تحت وب: برای توسعه وب سایت ها و برنامه های تحت وب استفاده می شوند.که دو شاخه فرانت اند(Front-end) و بک اند (Back-end) را شامل می شود:
  • فرانت اند (Front-end) : در درجه اول به جنبه “بصری” نرم افزار مربوط می شود. قسمت بصری با تمام متن ها، رنگ ها، دکمه ها، تصاویر و مسیریابی که کاربر هنگام پیمایش وب سایت یا برنامه شما با آن مواجه می شود، سروکار دارد. هر کسی که در زمینه طراحی گرافیک یا هنر پیشینه داشته باشد، ممکن است علاقه بیشتری برای شروع یادگیری یکی از زبان های فرانت اند داشته باشد. چند نمونه از زبان های برنامه نویسی front-end عبارتند از: HTML(زبان نشانه گذاری)،CSS،جاوا اسکریپت و …
  • بک اند (Back-end) : زبان های سمت بک اند با ذخیره سازی و دستکاری سمت سرور نرم افزار سروکار دارند. این بخشی از نرم افزار است که کاربر مستقیماً با آن در تماس نیست اما حس پشتیبانی شدن توسط سایت را به کاربر می دهد. این شامل معماری داده ها، اسکریپت نویسی و ارتباط بین برنامه ها و پایگاه های داده است. هر کسی با علاقه مندی به ریاضیات یا مهندسی ممکن است علاقه بیشتری به توسعه back-end پیدا کند. چند نمونه از زبان های برنامه نویسی back-end عبارتند از: PHP،جاوا،پایتون،روبی،سی شارپ
  • زبان های موبایل:برای توسعه اپلیکیشن های موبایل استفاده می شوند. از جمله این زبان ها می توان به جاوا ، Kotlin  ، Swift (iOS) و Objective-C (iOS) اشاره کرد.
  • زبان های دسکتاپ:برای توسعه برنامه های دسکتاپی مانند نرم افزار های مالی ، حسابداری و… استفاده می شوند. از جمله این زبان ها می توان به C++، C# و Python اشاره کرد.
  • زبان های هوش مصنوعی:برای توسعه برنامه های هوش مصنوعی و یادگیری ماشین  استفاده می شوند. از جمله این زبان ها می توان به پایتون، R ، Prolog و  PyTorch اشاره کرد.

 

معرفی برخی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی:

  1. پایتون:زبانی ساده، قدرتمند و همه کاره که برای کاربردهای مختلفی از جمله توسعه وب، هوش مصنوعی، علم داده و تحلیل داده ها استفاده می شود.
  2. جاوا:زبانی قدرتمند، امن و قابل اعتماد که برای توسعه برنامه های تحت وب، موبایل و دسکتاپ استفاده می شود.
  3. جاوا اسکریپت:زبانی محبوب برای توسعه وب سایت ها و برنامه های تحت وب که در سمت کاربر اجرا می شود.
  4. C++ :زبانی قدرتمند و سریع که برای توسعه برنامه های دسکتاپ، بازی ها و برنامه های سیستمی استفاده می شود.
  5. C# :زبانی شبیه به جاوا که برای توسعه برنامه های تحت وب، موبایل و دسکتاپ در چارچوب .NET استفاده می شود.
  6. و …

نکاتی برای انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب

  • هدف خود را از یادگیری برنامه نویسی مشخص کنید.
  • علاقه و مهارت های خود را در نظر بگیرید.
  • سادگی و خوانایی زبان را بررسی کنید.
  • جامعه و منابع آموزشی زبان را بررسی کنید.
  • آینده شغلی زبان را در نظر بگیرید.

سخن پایانی

دنیای برنامه نویسی دنیای پهناور و پر از فرصت است. انتخاب زبان مناسب، اولین قدم در مسیر موفقیت شما در این دنیای جذاب خواهد بود. با کمی تحقیق و بررسی، می توانید زبان ایده آل خود را پیدا کنید و به خلق ایده های نوآورانه و شگفت انگیز بپردازید.

 


https://wiki-plus.ir/programing-language

دیدگاه و پرسش

4 - دیدگاه

    سمیرا

    17:42 - 1402/12/21

    سلام من تازه می خوام وارد برنامه نویسی بشم یخورده گیج شدم که چه زبان برنامه نویسی رو انتخاب کنم، می خوام برم سمت وردپرس و کدنویسیش لطفا راهنماییم کنید ؟

      زهرا موسوی

      15:16 - 1402/12/28

      سلام دوست عزیز برای فعالیت در این زمینه کافیست به دو زبان نشانه گذاری html-css و زبان برنامه نویسی "جاوااسکریپت " تسلط داشته باشید ، همچنین برای سمت بک اند هم زبان " php " مورد نیاز می باشد.

    Payam

    09:33 - 1402/12/23

    مطلب جالبی بود

      زهرا موسوی

      15:04 - 1402/12/28

      ممنونم که وقت گذاشتید و خوندینش امیدوارم براتون مفید بوده باشه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اواتار

زهرا موسوی

سلام زهرا هستم، یه مهندس نرم افزار که عاشق خلق کردنه :) در حوزه فرانت اند فعالیت دارم، مشتاق یادگیری بیشتر و افزایش دانش و مهارت هام بودم و هستم که در ویکی پلاس جوونه زده ام